Laureaci Konkursu na Złoty Produkt Ekomuzeum Doliny Noteci 2013
Kategoria warto spróbować:
- Kaczka pieczona na złoto - Restauracja Art Cafe w Nakle nad Notecią
- Domowe krówki cioci Tekli - Iwona Pyra
- Musztardy kcyńskie - PPUH Grewling, Wytwórnia Musztardy w Kcyni
- Miód spadziowo- nektarowy - Gospodarstwo pszczelarskie „Bartnik” w Konstantowie
Kategoria warto odwiedzić:
- Ranczo u Amadeusza
- Andrzej Andrzejewski w Bielawach
Kategoria warto mieć:
- Kcyńska Pamiątka Regionalna – rzeźba, haft, pisanka
- Gminne Centrum Kultury i Biblioteki w Kcyni
Kcyńska Pamiątka Regionalna – rzeźba, haft, pisanka, Gminne Centrum Kultury i Biblioteki w Kcyni
Rzeźby oraz hafty są dla mieszkańców Pałuk „rodową” pamiątką. Wpojone przez Klarę Prillową troska oraz zainteresowanie kulturą ludową Pałuk procentuje wytwarzaniem przepięknych arcydzieł w postaci haftu czy artystycznych pisanek. Zestaw rzeźby, haftu czy pisanki to doskonały prezent i jednocześnie pamiątka pałucka.
Miód spadziowo- nektarowy - Gospodarstwo pszczelarskie „Bartnik” w Konstantowie
Miód nektarowo-spadziowy to produkt pochodzący z nektaru lipowego i spadzi liściastej dębowej, występującej na terenie Krajny i Pałuk. Miód długo pozostaje w stanie płynnym a ciemną barwę w odcieniu zieleni i niespotykany smak zadowoli nawet najwytrawniejszych koneserów.
Ranczo u Amadeusza w Bielawach
Ranczo u Amadeusza w Bielawach to pierwsza w powiecie nakielskim wioska indiańska, która oferuje m.in. indiańskie Tipi z ogniskiem w środku, mini ZOO oraz hotel dla psów i azyl dla ptaków. Ranczo proponuje aktywne warsztaty dla turystów: szkolenie dla początkującego mushera, mini zawody psich zaprzęgów w różnej formie, a także przejazd z dwoma psami na hulajnodze. W stałej ofercie rancza znajdują się m.in. takie atrakcje jak: malowanie twarzy, strzelanie z łuku, rzucanie tomahawkiem do celu, rzucanie dzidami do uciekającego bizona, rzut obręczami na bizonie rogi, indiańskie łowienie ryb, przejście po ścieżce rozżarzonych węgli i równoważnia czejeńska. Ranczo ponadto oferuje imprezy integracyjne, ponad 3-godzinne iście indiańskie zajęcia oraz noc w tipi. Posiada bogatą ofertę dla szkół i przedszkoli.
Musztardy kcyńskie - PPUH Grewling, Wytwórnia Musztardy w Kcyni
Wyjątkowość musztardy kcyńskiej polega na sposobie produkcji. Firmie Grewling z Kcyni udało się odtworzyć dawną linię produkcyjną z okresu międzywojennego. Jako jedyna firma w kraju wykorzystuje kamienne młyny żarnowe do rozcierania wyłącznie całych ziaren gorczycy, co w znaczący sposób wyróżnia ją na rynku krajowym i gwarantuje niepowtarzalność smaku i jakość. Historia musztardy z Kcyni sięga końca lat 50. XX wieku. Receptury, materiały, które zachowały się do dnia dzisiejszego są wykorzystywane do produkcji Musztardy Kcyńskiej. Firma chce być wyjątkowa w jednej dziedzinie, zachować sposób produkcji, jego technologię oraz receptury. Pozostając wierną regionalnemu dziedzictwu. Dąży do tego by firma- Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej utożsamiała się z bogatą historią Kcyni, tradycyjnością produktu, aby była to jedna z najbardziej cenionych i poszukiwanych musztard w Polsce.