Domowe krówki cioci Tekli - Iwona Pyra
Domowe Krówki cioci Tekli wytwarzane są na podstawie tradycyjnej rodzinnej receptury. Swój wyjątkowy i niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczają wykorzystywanym do ich produkcji naturalnym produktom, takim jak prawdziwe, wiejskie masło czy śmietana. W zależności od sezonu wytwarzane są z dodatkiem nasion np. maku, sezamu lub kandyzowanymi owocami przygotowywanymi samodzielnie, takimi jak żurawina, pigwa czy wiśnia. Pakowane są w stylowe szklane słoiki.
Kaczka pieczona na złoto - Restauracja Art Cafe w Nakle nad Notecią
Kaczyna to mięso z kaczki domowej pochodzącej od dzikiej kaczki krzyżówki. Bardziej tłuste mięso kaczek domowych zastąpiono, cieszącym się dużym popytem na terenie całego kraju mięsem kaczki francuskiej. Tradycyjnie na terenie Krajny i Pałuk kaczynę przyrządza się z całą starannością i perfekcyjnością. Pieczona jest w brytfannie żeliwnej z dodatkiem naturalnych przypraw i jabłek pochodzących z lokalnych sadów.