Karp smażony z patelni

Karpie pochodzą z hodowli „Gospodarstwa Rybackiego Ślesin”. Początki istnienia stawów sięgają czasów z przed II wojny światowej.

Jako potrawa w naszej restauracji jest serwowany od 2011roku. Początkowo zainteresowanie było tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia, jednakże z uporem walczyliśmy o to, aby karp zagościł na stołach nie tylko na święta.

Potrawa została wpisana do Ekomuzeum Doliny Noteci jako produkt lokalny, którego warto spróbować. W 2012r. zdobył pierwsze miejsce w IX Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego ”Smaki Krajny i Pałuk” w kategorii potrawy z ryb, a także został wyróżniony przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. We wrześniu 2014 r. karp smażony z patelni zdobył nagrodę Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego w konkursie „AGRO-WCZASY”w kategorii” Atrakcyjna kuchnia regionalna”.

Potrawa przyrządzana jest wedłu staropolskich receptur, delikatnie zmodyfikowanych przez właścicieli restauracji.