Smaki Krajny i Pałuk

Od kilku lat wyraźnie można zauważyć rosnącą modę na produkty regionalne i tradycyjne. Zarówno sami Polacy jak i goście z zagranicy chętnie zajadają się produktami, potrawami których już same nazwy wskazują, że wywodzą się z tradycji regionalnej. Coraz więcej osób postrzega te produkty jako atrakcję, poszukując coraz to nowych specjałów uświadamia sobie jednocześnie, że trzeba je chronić.
Jednym z obszarów działalności Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” jest podejmowanie działań zmierzających do wykreowania nowatorskiego produktu lokalnego, konkurencyjnego i mogącego samodzielnie funkcjonować na rynku. Pierwszym krokiem Partnerstwa w tym kierunku była organizacja i przeprowadzenie od roku 2004 łącznie już 8 Konkursów Dziedzictwa Kulinarnego „SMAKI KRAJNY I PAŁUK” o zasięgu powiatowym  oraz udział ich laureatów w konkursie szczebla wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, a także w ogólnopolskich finałach, w których produktom z terenu LGD Partnerstwo dla Krajny i Pałuk udawało się zdobywać Grand Prix.